Panorama fotografie

Tips voor Panorama fotografie

...

1: Statief je krijgt gegarandeerd spijt als je dit niet doet .

2: Stel camera vertikaal op (staand) in de plaats van horizontaal . Je zal zo meer foto’s moeten maken om het zelfde gebied te fotograferen , maar deze extra moeite geeft minder randvervorming en een beter panorama. Je toestel horizontaal plaatsen mag natuurlijk .

3: Stel je witbalans in op bewolkt of zonnelicht . Bij de instelling AUTO witbalans kan de witbalans van foto tot foto verschillen en dat is slecht.

4: Schakel de autofocus uit nadat je voor de eerste maal hebt scherp gesteld zo voorkom je dat je toestel op verschillende punten gaat scherpstellen .

5: Gebruik een draadontspanner en voorkom trillingen .

6: M / AV stand zorg er voor dat je je zelfde belichting kunt houden.

7: Diafragma keuze dit natuurlijk landschapsfotografie mijn keuze licht daarom tussen F8 en F12.

8: AEB een belichtingsreeks twijfel je aan de belichting ga dan voor een belichtingsreeks zo kan je nadien ook een HDR panorama maken .

9: RAW altijd als je kan ik zelf werk altijd met RAW+JPG zo krijg je in nabewerking vrijspel .

10: Waterpas heel belangrijk schuif een waterpas in je flitsschoen hoe meer pas je staat hoe minder je van je foto verliest na het in elkaar zetten van je panorama .

11: Live view of klap je spiegel op dit voorkomt trillingen , verder kan je tijdens live view ook een raster op je scherm zetten dit is handig voor het overlappen van de foto’s 25-30% of 1/3 zou ik toch overlappen . Werk je met een breedhoeklens dan zorg je er voor dat de overlapping 50% is of de helft van je foto .

12: Neem wel je foto’s snel achter elkaar zo dat je geen verschil in wolken en schaduwen gaat krijgen het resultaat zal zo veel beter zijn .

13: Start een opname met een vinger voor je lens zo ook op het einde van je panorama dit is handig om te weten waar je montage moet beginnen en eindigen .

14: Voor een goede 360° kan je best een panoramahead gebruiken dit is wel een redelijke investering en alternatief is zelfbouw .

15: Gebruik deze tips eventueel samen met tips Landschapsfotografie en Gebouwen , Nachtfotografie of met HDR settings .

...

Dit is een eigen tekst staan er fouten in mag je me het altijd melden .
Het is een samenstelling van een hoop tips en trucks
Wil je dit publiceren graag eerst even een berichtje op voorhand .
Update 19/03/2012 , 

Geen opmerkingen: